Skateboard

Bij aankoop van een skateboard moet je rekening houden met verschillende eigenschappen van de onderdelen van een skateboard. Deze eigenschappen spelen een grote rol bij hoe je board popt bij een ollie, hoe deze rolt en hoelang je setup meegaat. Hieronder staat per onderdeel uitgelegd waar je op moet letten om uiteindelijk het skateboard te kiezen wat perfect bij jou past.

Compleet skateboard
Naast het zelf samenstellen van een deck kun je er ook voor kiezen een compleet skateboard te kopen. Een complete is een kant-en-klaar skateboard. Completes zijn van goede kwaliteit, goedkoper dan een custom board en je hoeft deze niet zelf in elkaar te zetten. Voor een beginner ideaal dus. 

Klik op de link om direct ons assortiment complete skateboards te bekijken. 

Skateboard samenstellen
De meer ervaren skater kiest er vaak voor het board samen te stellen. Omdat je al een beetje weet wat je fijn vind tijdens het skaten, kun je zo je skateboard helemaal naar eigen smaak samenstellen. Maar wat heb je nu allemaal nodig voor een compleet skateboard? Hieronder een overzicht met wat je allemaal nodig hebt voor een compleet skateboard. Door op de links te klikken kun je direct ons assortiment bekijken.  

Wat heb je nodig?

Setup-Kits
Om het je wat makkelijker te maken hebben we speciale setups samengesteld. Deze setup-kits bevatten alles wat je nodig hebt om een skateboard compleet te maken. Het enige wat je hoeft te doen is er een deckje bij uit te kiezen. We hebben packs samengesteld in verschillende prijsklassen voor verschillende levels. Zo heb je een beginnerssetup, een gevorderde setup en een pro setup. Op alle Pro setups zit standaard 20% korting. 

Ga direct naar Setup-Kits

Ga direct naar Losse decks

Waar moet je op letten bij het kopen van een skateboard?

Skateboard deck
Bij het kiezen van een skateboard is de maat deck erg belangrijk. Er zijn verschillende maten waar je rekening mee moet houden. Zo heb je de lengte van het deck, de breedte en de concave. Deckmaten worden vaak in inches aangegeven. De meest gangbare maten liggen tussen de 28’’/32’’ (lengte) en 7.5’’/8.25’’ (breedte). Je kunt een deck kiezen aan de hand van je schoenmaat, leeftijd, lengte of manier van skaten. Hieronder twee tabellen welke je kan aan houden op basis van manier van skaten, leeftijd, lengte en schoenmaat.  


Tabel op basis van leeftijd, schoenmaat, lengte

zq-8f7xilbUM2G0xmxqbpYLeDfudxQqdrNlySi-N

Wielbasis (wheel base)


De wielbasis is de afstand tussen de twee trucks. Deze ligt vaak tussen de 13’’ en 15’’. Langere mensen genieten vaak een bredere wielbasis omdat ze op die manier hun stance kunnen verbreden en daardoor meer stabiliteit hebben tijdens het rijden.

Skateboard wielen (grootte, hardheid)


Bij het kiezen van skateboard wielen spelen er twee factoren een belangrijke rol. Deze twee factoren zijn de maat (diameter) en hardheid (durometer). Afhankelijk van wat voor stijl je hebt en welke ondergronden je vaak skate hebben we hieronder twee tabellen welke je kan gebruiken voor het kiezen van jouw wielen.

Bekijk direct ons assortiment Wielen

Maat wielen


De maat van je wielen heeft invloed op de snelheid. Op wielen met een grote diameter ga je sneller dan wielen met een kleine diameter. Kleine wielen zijn beter handelbaar maar minder stabiel als wielen met een grote diameter.
 

Let bij het kiezen van je wielen ook goed op welke hoogte trucks je hebt. Hieronder kun je zien welke diameter wielen geschikt zijn voor welke hoogte trucks.

Hardheid wielen (durometer)


De hardheid van je wielen heeft invloed op de ondergrond waarop je skate. De hardheid van skateboard wielen wordt uitgedrukt in Durometer. De durometer wordt aangegeven met A. Dit varieert van 87A tot en met 100A. Hoe zachter de wielen, hoe meer grip je hebt. Hoe harder de wielen des te meer snelheid je hebt maar daarentegen minder grip. Het is dus belangrijk om hier op te letten bij het kiezen van je wielen.

Lagers (bearings)


Lagers of bearings zijn een essentieel onderdeel van een skateboard. De lagers bepalen namelijk de snelheid van je board. De maat van lagers is universeel en passen daarom in elk skateboard, longboard, stepwiel etc. In elk wiel gaan twee lagers en voor een skateboard heb je dus acht lagers nodig.

De snelheid van lagers wordt ook wel uitgedrukt in ABEC. Hoe hoger de ABEC hoe sneller je wielen zullen rollen. Ons advies is om niet teveel waarde te hechten aan de ABEC. Bij het kiezen van lagers adviseren wij om naar het merk en de prijs te kijken. Duurdere lagers zijn vaak kwalitatief beter. Deze zijn van beter materiaal gemaakt en vaak goed afgedicht zodat er geen vuil of water in kan komen. Dit zorgt ervoor dat ze langer mee gaan. Vuil en vocht is namelijk funest voor je lagers.

De meeste skaters zijn het erover eens dat de ‘’Bones Reds’’ lagers de beste lagers zijn. Deze zijn niet duur en gaan lang mee.

Bekijk direct ons assortiment Lagers

Skateboard trucks


De truck van een skateboard bestaat uit verschillende onderdelen. De as, een baseplate, de kingpin en de bushings (zie afbeelding). Je kunt de trucks helemaal uit elkaar halen en alle onderdelen zijn daarom ook vervangbaar.

Bekijk direct ons assortiment Trucks

Skateboard truck

Als je een compleet skateboard koopt dan zit er automatisch de goede maat trucks onder het board. Als je losse trucks wil kopen dan moet je er rekening mee houden dat de as van de trucks ongeveer even breed als het deck moeten zijn. Hieronder een tabel welke maat trucks geschikt zijn voor welke maat deck.

Hoogte trucks


Skateboard trucks komen in verschillende hoogtes. Zo heb je Lows, Mids, en Highs. Mids is de meeste gangbare maat. Iedere hoogte heeft zijn eigen voordelen. Hieronder een overzicht.


Bushings


Bushing zijn de rubbertjes in de truck. De bushings hebben grote invloed op de wendbaarheid van de het board. Er zitten twee bushings in elke truck en deze komen in verschillende levels van hardheid. Harde bushings zorgen ervoor dat je board stabieler is maar minder scherp draait. Met zachtere bushings kun je scherpere bochten maken. Ben je wat zwaarder dan is het verstandig hardere bushings te nemen.

Bekijk direct ons assortiment Bushings

Kingpin


De kingpin is een essentieel onderdeel van de truck. Deze verbindt de hanger met de baseplate van de truck met daar tussen in de bushings. Aangezien bushings in verschillende levels van hardheid komen kun je door de kingpin strakker of losser te draaien de wendbaarheid van het board bepalen. Dus door de kingpin strakker te draaien creeer je meer weerstand waardoor het board minder wendbaar zal worden. Draai je deze losser, dan zal het board meer wendbaar worden waardoor je scherpere bochten kan maken. Dit alles is natuurlijk persoonlijke voorkeur.   

Concave


De concave is de opstaande bolling van je skateboard tussen de nose en de tail. De concave zorgt voor meer controle over het board en de stijfheid van het deck waardoor deze langer mee gaat. Concaves verschillen in hoogte. Zo heb je lage, medium en hoge concaves. De hoeveelheid concave is persoonlijke smaak en hier kom je het beste achter door verschillende hoogtes uit te proberen.

Griptape


Griptape is de zwarte laag aan de bovenzijde van het skateboard die aanvoelt als schuurpapier. De griptape van je skateboard zorgt er voor dat je niet zomaar met je schoenen van je skateboard af glijdt. Door de griptape blijf je stevig staan bij het maken van tricks en kun je het skateboard controleren tijdens het uitvoeren van zo'n trick.

Er zijn diverse merken griptape op de markt die verschillen in kwaliteit. De meest gebruikte merken griptape zijn Jessup, MOB Grip en Grizzly. Deze griptapes zijn wat duurder dan de meeste b-merken maar dat merk je dan ook wel in de kwaliteit van de griptape en het aanbrengen hiervan op je skateboard.

Skateboard griptape is meestal zwart maar ook verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren en prints. Ook hebben de meeste grote skateboard merken eigen griptape met hierin het logo van het merk verwerkt. Er zijn allerlei manieren om je skateboard te pimpen met je griptape door bijvoorbeeld ruimtes over te laten en hier stickers tussen te plakken. In skateboard taal noem je dat een Die Cut griptape.

Wanneer je griptape is versleten dan is het verstandig om deze te vervangen. Je zal al vlug merken dat de feeling met je skateboard minder word naarmate de griptape slijt. Het is wel lastig om oude griptape van je skateboard te verwijderen en dit is meestal nog een flinke klus. Gelukkig is negen van de tien keer je deck ook aan vervanging toe wanneer je griptape is versleten waardoor je een mooi nieuw deck kunt voorzien van verse griptape.

Heb je net nieuwe griptape pas dan wel op met nieuwe of nette schoenen. Nieuwe griptape is namelijk nog erg fijn en daardoor scherp waardoor er flinke krassen op je schoenen kunnen komen te staan. Ook je handen kun je flink open halen aan net aangebrachte griptape.

Bekijk direct ons assortiment Griptape

Skateboard tips

Hoe grip ik een skateboard deck?

Hieronder een uitleg in vijf stappen hoe je een skateboard voorziet van griptape.

Wat heb je nodig?

  • Zachte ondergrond (een matje of stuk karton)

  • Schroevendraaier

  • Stanley mes

  • Schuurpapier (lichte korrel)

Stap 1: Vetvrij maken

Voordat je gaat grippen moet je ervoor zorgen dat de lijmlaag van de griptape goed hecht. Dit doe je door het deck licht op te schuren met schuurpapier met een fijne korrel. Vervolgens maak je het deck goed schoon met een licht vochtig doekje en ga er daarna nog een keer overheen met een schone droge doek. Leg je deck op een zachte ondergrond om krassen op je nieuwe deckje te voorkomen.

Stap 2: Aanbrengen van de griptape

Leg eerst de griptape over het deck heen om te bepalen of de maat goed is. Vervolgens verwijder je de eerste paar centimeters van het folie aan de achterkant en breng de griptape aan. Werk gelijkmatig van beneden naar boven en wrijf de griptape goed aan om luchtbellen te voorkomen. Zorg dat de griptape aan alle kanten even ver uit steekt.

Stap 3: Je deck zichtbaar maken

De volgende stap is om de vorm van het deck goed zichtbaar te maken aan de bovenzijde van de griptape. Dit doe je zodat je goed kan zien waar je de overtollige griptape weg moet snijden. Het zichtbaar maken van je deck doe je door een schroevendraaier in een hoek van 45 graden langs de randen van het deck te halen.

Stap 4: Wegsnijden van overtollige griptape

Neem een scherp stanleymes en start op een willekeurige plek aan de rand van het deck. Om het wat gemakkelijker te maken kun je van tevoren wat inkepingen maken. Begin vervolgens met het wegsnijden van de overtollige griptape. Houd je stanleymes hierbij in een hoek van 45 graden en probeer de griptape in één vloeiende beweging weg te snijden. Hiermee bereik je het mooiste resultaat. Grip je voor de eerste een skateboard, dan is het vaak onvoorkomelijk dat je wat haakjes krijgt aan de randen. Deze kun je vervolgens met een mesje wegsnijden. Let er wel op dat je niet met je mesje in het skateboard snijd. Een skateboard deck staat namelijk onder spanning en hiermee heb je kans dat je deze spanning weg haalt.

Stap 5: Finishing touch

Werk je zojuist gegripte deckje af met een stukje schuurpapier. Verse griptape is namelijk erg scherp en kan dus makkelijk je schoenen en zelfs je handen open halen. Werk als laatste de randjes mooi af. Proficiat, je hebt zojuist je eeste skateboard gegript. Het deck is nu klaar voor gebruik.

Lagers vervangen

Om je lagers te vervangen dien je eerst de oude lagers eruit te halen. Dit is erg gemakkelijk. Begin met het wiel van je truck te halen. Dit kun je makkelijk doen met behulp van speciale skatetools. Vervolgens pak je het wiel vast en wip je met een hefboom beweging de lager uit het wiel. Vervolgens plaats je de nieuwe lagers in het wiel en druk deze goed aan. Zet de wielen terug op de trucks en je kunt weer skaten!