Maattabel Rio Roller

maattabel-sfr-rolschaatsen

maattabel-sfr-verstelbaar

Informatie over rolschaatsen

Extra informatie over aankoop en montage van rolschaatsen. Je vindt hier aankoopadvies voor rolschaatsers maar ook uitleg over hoe je rolschaatsen monteert, afstelt en onderhoudt. Ook vind je hier informatie over verschillende rolschaats termen en de geschiedenis. Door de verschillende pagina’s proberen we je per onderwerp zo goed mogelijk te informeren over rolschaatsen.

Ontstaan van rolschaatsen

De officiële uitvinder van de rolschaats is de Belg Joseph Merlin, geboren in Huys, België op 17 september 1735, een instrumentenmaker. In 1759 introduceerde hij de rolschaats in Londen tijdens een gekostumeerd bal. Tijdens zijn presentatie kwam hij erachter dat hij niet had gedacht aan een rem. Ook was hij niet op de hoogte hoe hij zijn evenwicht moest bewaren en het bepalen van de richting. Hierdoor knalde hij met volle snelheid tegen een dure spiegel. In 1770 verhuist hij naar Londen en werd directeur van Cox’s Museum Spring Garden, een museum waar zijn muziekinstrumenten tentoongesteld werden. In de 19e eeuw vond James Plimpton de vierwielige rolschaats uit. In 1863 ontving hij octrooirechten op zijn uitvinding. Voor de vierwielige rolschaats werd er al gerolschaatst. In 1743 vond John Merlin namelijk de in-line rolschaats uit, de wielen bevonden zich achter elkaar. De rolschaatsen van Plimpton waren een stuk veiliger en hadden een veerconstructie waardoor je er makkelijk bochten mee kon maken.

Rollerskates of Rolschaatsen en waarom?

Rolschaatsen geven een gevoel van ‘vroeger’. Veel mensen hebben rolschaatsen gebruikt in hun kindertijd, daarom kiezen volwassenen vaak liever voor rolschaatsen.Dit is zowel vanwege de bekende skate-techniek, maar ook omdat een aantal modellen retro patronen en kleuren hebben. Kleine kinderen kunnen hun evenwicht beter bewaren op rolschaatsen, maar is het wel moeilijker om vaart te maken.

Rolschaats Wielen, welke soorten heb je en waar dien je op te letten?

Wielen zijn een belangrijk onderdeel van je Rollerskates en in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Zo zijn er verschillende diameter-maten, hardheden en uitvoeringen. Hoe grotere wielen je koopt, hoe harder je kan en wendbaarder je bent. Hoe kleiner de wielen, hoe stabieler je staat, maar je bent wel minder wendbaar. De hardheid van wielen wordt weergegeven in durometer, ook wel a-waarde.De hardheid heeft veel invloed op het rollen, hoe harder de wielen hoe sneller je gaat:

Zachte Rolschaats wielen: 76A, 78A, 82A, deze hebben een gemiddelde levensduur, goede grip en schokdemping.

Harde Rolschaats wielen: 90A, deze wielen hebben een lange levensduur, maar weinig grip en geen schokdemping.